Close

Beter bloggen, lekkerder lezen, meer bereik

By  28 februari 2017

Een blog beginnen is niet zo moeilijk, het volhouden is al lastiger. Want lezers geven zich niet zo maar gewonnen en het opbouwen van een vaste groep mensen die trouw jouw bijdragen leest, kost tijd en geduld. Maar je schrijft om gelezen te worden, dus het loont de moeite om wat extra aandacht aan je stukken te geven, zodat ze sneller hun weg vinden naar je doelgroep. Vijf tips voor een leuker en beter leesbaar blog.

1. Focus

Misschien nog wel het meest lastige van alles wat bij schrijven komt kijken: kies je onderwerp en blijf daarbij. Uiteraard schreeuwt de actualiteit erom om becommentarieerd te worden, maar toch is het verstandig om je bij ‘jouw’onderwerp te houden. Dan weten lezers wat ze kunnen verwachten en waarvoor ze terug willen komen. De ene dag een stuk over de nieuwste fashion items en daarna over de verkiezingen, dat wekt verwarring.

2. Houd het licht

Niet ieder onderwerp leent zich ervoor, maar over het algemeen vinden mensen het prettig als onderwerpen toegankelijk worden behandeld, zodat ze er snel doorheen kunnen springen. De aard van het medium (lezen van een scherm) en de gewenste omvang van een bijdrage (circa 500 – 750 woorden) maken het ook lastig om heel erg de diepte in te gaan. Dat wil niet zeggen dat je geen serieuze zaken aan de orde kan stellen, maar als je bijvoorbeeld jouw visie op de oorlog in Syrië wilt geven, heb je vaak meer ruimte nodig en kun je wellicht beter een ander medium kiezen, bijvoorbeeld door een goed geschreven artikel op je eigen website te plaatsen.

3. Gebruik beeld

Mensen zijn visueel ingesteld. Een blog met alleen maar tekst laten ze eerder links liggen dan een blog waarin beeld (foto, infographic, film) wordt gebruikt. Denk daaraan en zorg er in ieder geval voor een beeld dat iets zegt over de inhoud van je verhaal. En nee, gratis gladde stockfoto’s zijn meestal niet aan te raden.

4. Je titel is de eerste indruk

Tuurlijk, het gaat om je verhaal. Maar je moet het wel lekker inpakken, met een mooie strik er om. Zie de titel maar als die strik, die springt het eerste in het oog. En daarmee ga je lezers verleiden, of afschrikken. Zeg nou zelf: als ik dit verhaal de titel ‘handreiking bij het schrijven een blog’, had meegegeven, dan had je deze regel van dit blog toch nooit bereikt?

5.Wees persoonlijk

Je schoenmaat of je kledingkeuze voor vandaag hoef ik niet te weten (tenzij je over mode blogt), maar het is wel leuk als je als lezer een beetje een indruk krijgt van de persoon die het blog vult. Zeker als je op persoonlijke titel schrijft, willen mensen graag weten met wie ze van doen hebben. Dus kies je eigen toon, zorg dat je profiel gevuld is, liefst ook met een foto, en vertel wat over jezelf. Het is niet alleen leuk, maar mensen verwachten het ook bij dit medium.

Heb je een onderwerp? Aan de slag dan!

%d bloggers liken dit: