Close

Wie schrijft die blijft ….

By  27 juni 2017

.. in ieder geval langer vindbaar als je op een blog of website publiceert. Maar ja, iedereen schrijft tegenwoordig, dus het is wel wat lastiger geworden om zichtbaar te zijn in de digitale wereld. Hoe wil je gevonden worden? En door wie? Hoe beter jij kunt definiëren waar jouw blogs of artikelen over gaan, hoe sneller je eruit springt bij zoekopdrachten. Vier tips voor mensen die aan de slag willen met bloggen.

1. Hoe specifieker, hoe gemakkelijker te vinden

Een blog over ‘Make up-tips’ moet concurreren met dat van nog 10.000 andere meiden en vrouwen. Tenzij je over een goed gevulde portemonnee beschikt, is het onwaarschijnlijk dat jouw website meteen bovenaan staat bij Google. Maar geef jij ‘Make up-tips met merk X’, dan wordt jouw blog al veel sneller gevonden door mensen die daarnaar op zoek zijn. En en passant krijg je ongetwijfeld ook bezoek van tips-zoekende meiden en vrouwen die met meer algemene zoektermen het web afstropen. Kies je niche!

2. Wat is je passie?

Waarom kies je een bepaald onderwerp om over te bloggen? Wat wil je daarmee bereiken? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat is jouw drive? Passie is meer dan enthousiasme. Je kunt misschien vanuit je eigen ervaring veel vertellen over een vreselijke ziekte, omdat je mensen die daar ook mee worstelen wilt informeren en vooruit helpen. Of misschien gewoon omdat je je verhaal wilt doen. Daar komt geen enthousiasme aan te pas, of commercieel instinct. Maar wel heel veel gevoel en ‘passie’.

3. Waar doe je het voor?

Wat is jouw drijfveer achter de verhalen die je schrijft? Blog je alleen maar over dierenvoeding omdat je bedrijf dat verkoopt? Dan zal de gemiddelde lezer vrij snel door je ‘enthousiasme’ heen prikken. Want hoogstwaarschijnlijk is elk soort voeding dat die week in de aanbieding is ‘zeer geschikt’ en ‘smakelijk’. Je blog wordt pas echt interessant als jij er oprecht op uit bent om mensen te helpen met het vinden van het geschikte voer voor hun huisdier. Dan blog je dus over de verschillen, over de voor- en nadelen van bepaalde merken, over ervaringen van hond-A-die-eerst-helemaal-niet-meer-wilde eten-maar-sinds-merk-B-weer-helemaal-boven-jan-is. Zo’n drijfveer spat er vanaf en maakt je verhaal niet alleen authentiek, maar ook onderhoudend, motiverend en lezenswaardig.

4. Maak het persoonlijk

Een blog is bij uitstek een platform waarin de lezer een persoonlijke insteek waardeert en zelfs zoekt. Anders was hij/zij wel de krant gaan lezen of naar een vergelijkingssite gegaan. Juist bij een blog verwacht ik een persoonlijke toets, die een beetje inzicht geeft in jouw persoonlijkheid en overwegingen bij de dingen je doet. En nee, liever geen paginalange uiteenzettingen, maar korte, bondige en onderhoudende argumenten bij de keuzes die je maakt. En als het onderwerp zich ervoor leent: een beetje humor kan geen kwaad!

Op een rijtje:

  •  Kies je niche
  •  Schrijf over je passie
  •  Wees naar jezelf helder over je doel
  •  Maak het persoonlijk

Welke ingrediënten verleiden jou om een blog te lezen?

%d bloggers liken dit: